Obiad jak w domu? Nie. Znacznie lepszy dzięki odpowiedniemu wyposażeniu kuchni
Obiad jak w domu? Nie. Znacznie lepszy dzięki odpowiedniemu wyposażeniu kuchni

Warto dbać o to, by posilać się w sposób, który nie tylko bezpośrednio służy zaspokojeniu głodu, ale także zapewnia naszemu organizmowi komplet niezbędnych mu do prawidłowego funkcjonowania substancji. Dobrze wiemy przecież, że syntetyczne witaminy nie mogą równać się przyswajalnością z tymi, które jesteśmy w stanie sobie dostarczać we właściwie przygotowanych posiłkach. W tym zakresie profesjonalna gastronomia zaoferuje więcej, niż nasza domowa kuchnia – jeśli tylko jest odpowiednio wyposażona.

Czas obróbki termicznej: warto go skracać by zachować cenne składniki

Straty składników odżywczych dostarczanego nam pożywienia zaczynają się bardzo wcześnie. W przypadku mięsa towarzyszą już jego myciu – wraz z wodą znika cześć witamin, zwłaszcza z grupy B, a także białka. Należy więc unikać jego namaczania. Zrezygnujmy też z intensywnego pobijania. Rozluźnienie włókien sprzyja utracie soków, a wraz z nimi minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Mięso należy ponadto porcjować dopiero przed samą obróbką – ograniczymy wycieki wspomnianych soków. Kolejne straty następują wraz z obróbką termiczną. Gotować powinniśmy wrzucając je na wrzątek – przy okazji spowodujemy zamknięcie porów, co uczyni je bardziej soczystym.

A warzywa? Podobnie. Wiele zależy już od przechowywania – niepożądana jest nie tylko zbyt wysoka temperatura, ale także światło. Mycie powinno być jak najszybsze. Unikajmy zbyt głębokiego obierania (pod skórkami jest najwięcej cennych składników) nie krójmy zbyt drobno i dokonujmy wszelkiej obróbki najlepiej przed samym podaniem.

I znów gotowanie powoduje kolejne straty, jednak jest to rozwiązanie dużo zdrowsze niż np. smażenie. Postępujemy tak samo jak w przypadku mięs, a więc wrzucamy warzywa na wrzątek i gotujemy jak najkrócej – konieczna jest przykrywka. W ten sposób uda nam się podnieść wartość przygotowywanych posiłków, największe możliwości w tym zakresie ma jednak kuchnia wyposażona w urządzenia, jakich w tej domowej znaleźć nie sposób.

Piece konwekcyjno parowe dają profesjonalnej gastronomii wielką przewagę

Funkcja naparowania komory uczyniła z pieca konwekcyjnego urządzenie o znakomitych możliwościach. Od lat staje się więc ono jednym z obowiązkowych elementów wyposażenia różnego typu zakładów, w których realizowane jest żywienie zbiorowe. Może zastąpić cały szereg innych, od piekarników przez trzony kuchenne po grille czy patelnie. Przede wszystkim jednak jego zastosowanie oznacza ogromne oszczędności. Temperatura w naparowanej komorze wzrasta w mgnieniu oka, a cały proces obróbki może przebiegać znacznie krócej co sprawia, że piece konwekcyjno parowe pozwalają oszczędzić nawet więcej niż połowę energii zużywanej przez inne urządzenia. Ten krótki czas oznacza jednak także to, że radykalnie maleje ilość traconych substancji odżywczych, potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują też znakomite walory smakowe i nie ulegają wysuszeniu. Zastosowanie takiego sprzętu pozwala więc na pogodzenie najwyższej jakości z wydajnością pracy. W ofercie Resto Quality znaleźć można modele stworzone przez najlepszych specjalistów, którzy uwzględnili wszystkie wymagania użytkowników. Zapraszamy do zapoznania się z nimi i składania zamówień!

KONTAKT

12 307 06 72
FAX
12 345 03 28
E-MAIL
info@restoquality.pl
Resto Quality
  • Resto Quality Sp. z o.o. 30-554 Kraków

Sąd rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego: 0000511822, NIP: 675-150-38-22,
Kapitał zakładowy: 25 000,00 PLN

Dane kontaktowe

Prowadzimy szkolenia z obsługi sprzętów oraz organizujemy pokazy wybranych urządzeń.
Zapraszamy do kontaktu!

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl