Dbaj o czystość i nie obawiaj się Sanepidu. Pomocny będzie dobry sprzęt
Dbaj o czystość i nie obawiaj się Sanepidu. Pomocny będzie dobry sprzęt

Gastronomia bez wątpienia jest dziedziną, w której kwestia jakości proponowanej konsumentom oferty ma szczególnie istotne znaczenie, a uchybienia w tym zakresie mogą mieć nadzwyczaj poważne konsekwencje. Dlatego właśnie przestrzeganie niezbędnych w tym obszarze zasad jest tak istotne i czuwają nad tym organy państwa. Przy odpowiednim wyposażeniu, a także wdrożonych właściwych procedurach, żadnej kontroli nie trzeba się jednak obawiać.

czytaj całość »
Dobrej klasy urządzenia chłodnicze to konieczny warunek utrzymania wysokiej jakości żywności
Dobrej klasy urządzenia chłodnicze to konieczny warunek utrzymania wysokiej jakości żywności

Dla wszystkich jest jasne, że im świeższe produkty trafiać będą do kuchni czy na stoliki gości, tym lepiej. Z reguły nie ma jednak możliwości, by droga jakiegokolwiek wyrobu, dania czy uczestniczących w jego przygotowaniu składników do klienta nie wiązała się z koniecznością jego dłuższego niekiedy magazynowania bądź ekspozycji w miejscy sprzedaży. Jedynym skutecznym sposobem na zachowanie świeżości wielu dostarczanych produktów jest zastosowanie odpowiednich urządzeń chłodniczych.

czytaj całość »
Piec konwekcyjno-parowy to same korzyści. Docenią to zarówno Twoi goście, jak i Ty sam
Piec konwekcyjno-parowy to same korzyści. Docenią to zarówno Twoi goście, jak i Ty sam

Na sukces lokalu gastronomicznego składa się wiele czynników. Duże znaczenie ma bardzo często lokalizacja, jego profil dostosowany do okolicy i spodziewanej tam klienteli, umiejętna komunikacja z nią, a także oczywiście jakość serwowanych dań pozwalająca cieszyć się licznymi gośćmi. Zapewnienie odpowiedniego poziomu obsługi wiąże się jednak z ponoszeniem określonych nakładów, które mogą sprawić, że osiągnięcie ekonomicznej efektywności przedsięwzięcia może stanowić wyzwanie. Z dobrym sprzętem jednak dużo łatwiej mu podołać.

czytaj całość »
Dlaczego pieczenie pizzy wymaga specjalnego pieca?
Dlaczego pieczenie pizzy wymaga specjalnego pieca?

Trudno spotkać w naszym kraju kogoś, kto nigdy nie jadłby jakiejkolwiek pizzy. Znają ją dobrze wszyscy, nawet mimo bardzo różnych kulinarnych preferencji, jako że u nas danie to przybrało formę dość odległą od pierwowzoru, dzięki mnogości dodatków mogącą przybierać najróżniejsze postaci. Czym innym jest jednak jej pieczenie – znajduje się ona w zdecydowanej czołówce, jeśli chodzi o jedzenie zamawiane z dostawą, a także spożywane w mieście. Poświęćmy więc mu nieco uwagi.

czytaj całość »
Odpowiednie wyposażenie pozwoli poradzić sobie z każdą ilością pracy
Odpowiednie wyposażenie pozwoli poradzić sobie z każdą ilością pracy

Duża skala wykonywanych zadań potrafi sprawić, że nawet najprostsze z nich okazują się wyzwaniem. Jednocześnie, przygotowując jakiekolwiek posiłki zawsze trzeba tak samo dbać o najwyższą jakość. Potrzeby lokali i wszelkiego typu placówek, w których realizowane jest żywienie zbiorowe zostały jednak w tym zakresie rozpoznane już dawno i cieszyć się możemy znakomitymi urządzeniami pozwalającymi wyjść im naprzeciw.

 

czytaj całość »
Chleb potrzebny jest wszędzie. Warto sprawić, by zainteresowaniem cieszył się akurat nasz
Chleb potrzebny jest wszędzie. Warto sprawić, by zainteresowaniem cieszył się akurat nasz

Żywienie, podobnie jak wiele innych dziedzin, jest sferą podlejącą różnym zmianom, zależnie od pojawiających się nowych uwarunkowań, mód, dostępnej wiedzy. Nic nie wskazuje na to, by pozycji pieczywa jako jednego z elementów stanowiących podstawę diety większości z nas cokolwiek mogło zagrozić. I tu jednak odnotowujemy pewne zmiany, które koniecznie trzeba mieć na uwadze, aby móc sobie poradzić na dynamicznie zmieniającym się rynku.

czytaj całość »
Nie tylko do piekarni. Profesjonalna krajalnica do chleba znajdzie zastosowanie w wielu różnych miejscach
Nie tylko do piekarni. Profesjonalna krajalnica do chleba znajdzie zastosowanie w wielu różnych miejscach

Codzienny rytuał porannego wyjścia po pieczywo i wyjątkowy zapach świeżych wypieków niewątpliwie mają w sobie coś magicznego. Te wszystkie „czary” nie byłyby możliwe bez wykwalifikowanej załogi oraz wysoce wyspecjalizowanego sprzętu. Jednym z obligatoryjnych elementów wyposażenia każdej piekarni czy cukierni jest krajalnica do chleba. Precyzyjne i równe porcjowanie całego bochenka w kilka sekund oszczędza klientom późniejszych zmagań z krojeniem w domu. Jednak tego rodzaju profesjonalne urządzenia przydają się w innego rodzaju miejscach. Wszędzie tam, gdzie potrzebne są duże ilości pożywnego pieczywa.

czytaj całość »
Szybciej, więcej, lepiej. Ręczne obieranie ziemniaków i warzyw w profesjonalnej gastronomii dawno odeszło do lamusa
Szybciej, więcej, lepiej. Ręczne obieranie ziemniaków i warzyw w profesjonalnej gastronomii dawno odeszło do lamusa

Wydajność pracy w kuchni bezpośrednio przekłada się na czas oczekiwania na zamówione danie. A jak pokazują rozmaite badania dotyczące preferencji i zachowań kulinarnych, to jedna z najważniejszych kwestii wpływających na ocenę restauracji w oczach klientów. Każdy restaurator pragnie, aby goście regularnie wracali i polecali jego lokal swoim znajomym. Trudno się zatem dziwić, że zawodowcy chwytają się wszelkich sposobów na skrócenie wykonywania zadań i zwiększenie mocy przerobowych. Łatwo dojść do wniosku, że wiele usprawnień można wprowadzić w najbardziej skomplikowanych czynnościach. Tymczasem tak prozaiczne rzeczy jak obieranie ziemniaków i innych warzyw ze skórki mają niebagatelny wpływ na szybkość obsługi.

czytaj całość »
Nowoczesne wyzwania wymagają nowoczesnych rozwiązań. Piece konwekcyjno parowe w gastronomii stają się niezbędne
Nowoczesne wyzwania wymagają nowoczesnych rozwiązań. Piece konwekcyjno parowe w gastronomii stają się niezbędne

Systematycznie rosnąca liczba klientów, coraz wyższe wymagania względem smaku serwowanych w restauracjach potraw, wreszcie wyśrubowane normy dotyczące zdrowego żywienia. Branża kulinarna nieustannie się zmienia, a utrzymanie wysokich standardów staje się coraz trudniejsze. Tym bardziej, że zadowolenia gości nie można osiągać kosztem doprowadzenia lokalu na skraj finansowej przepaści – biznes musi się opłacać. Inwestycja w zaawansowane technologicznie wyposażenie, takie jak piece konwekcyjno parowe Resto Quality, znacznie ułatwi realizację wszystkich zamierzonych celów.

czytaj całość »
Domowe lodówki nie bez powodu są nieprzezroczyste. Ale już w gastronomii potrzebny jest dokładnie odwrotny efekt
Domowe lodówki nie bez powodu są nieprzezroczyste. Ale już w gastronomii potrzebny jest dokładnie odwrotny efekt

Jak zapewne wszyscy smakosze już się domyślają, chodzi o przysłowiowe „pożeranie wzrokiem”. Apetyczny widok wyjątkowo skutecznie skłania do tego, aby sięgnąć po jedzenie. W domu wielokrotnie zdarzyło się Wam otworzyć lodówkę żeby sprawdzić, czy jest coś dobrego na małą przekąskę... i odejść z odczuwalnym zawodem. A po pięciu minutach ponownie wybrać się do kuchni w tym samym celu, mimo że nic nie mogło się zmienić. Natomiast wszelkiego rodzaju restauracje muszą maksymalnie kusić swoimi pysznościami. Stosowna ekspozycja asortymentu odgrywa tutaj kluczową rolę.

czytaj całość »
Atrakcyjna ekspozycja słodkości skutecznie kusi na małe co nieco. Pokaż je z jak najlepszej strony!
Atrakcyjna ekspozycja słodkości skutecznie kusi na małe co nieco. Pokaż je z jak najlepszej strony!

Spore grono kulinarnych specjalistów zgadza się co do tego, iż wizualna strona jedzenia odgrywa bardzo porównywalną rolę do walorów smakowych i zapachowych. Cukiernicza gałąź branży gastronomicznej ma na to najwięcej dowodów. Mało kto decyduje się na zamówienie jakiegoś deseru, zanim nie zobaczy jak wygląda konkretne ciasto, owocowo-lodowy pucharek, kremówka, galaretka itd. Nawet najładniejsze zdjęcia w menu czy na reklamach przed lokalem nie zastąpią przeszklonej, dobrze oświetlonej witryny. Właściwie wyeksponowanie słodycze w dobrze widocznym miejscu mają ogromną szansę na przyciągnięcie klientów do lokalu.

czytaj całość »
Najpopularniejsze piece do pizzy. Poznaj je wszystkie, zanim urządzisz swój lokal
Najpopularniejsze piece do pizzy. Poznaj je wszystkie, zanim urządzisz swój lokal

Według rozmaitych badań branży gastronomicznej oraz preferencji kulinarnych Polaków, pizza zalicza się do najpopularniejszych dań w naszym kraju. Przykładowo: ponad 80% ankietowanych przyznało, że włoski placek z dodatkami należy do ich ulubionych potraw. Jednak mało kto pichci ją we własnym domu. Spośród osób, które wybierają się do restauracji przynajmniej raz na parę miesięcy, 69% regularnie odwiedza pizzerie. Wobec twardych danych trudno się dziwić, że coraz więcej lokali włącza pizzę do swojego menu. Jednak przed zmianami w karcie dań należy zadbać o profesjonalne wyposażenie kuchni.

czytaj całość »
W jedzeniu najmocniej cenisz smak i wartości odżywcze? Sprawdź, co dla Twojego menu zrobi piec konwekcyjny z naparowaniem!
W jedzeniu najmocniej cenisz smak i wartości odżywcze? Sprawdź, co dla Twojego menu zrobi piec konwekcyjny z naparowaniem!

Rozkosze podniebienia oraz zdrowa, pożywna dieta stanowią najważniejsze pobudki dla których Polacy chodzą do restauracji. Naturalnie domowe gotowanie ma swoje zalety i niepowtarzalny urok, aczkolwiek wyjście do lokalu gastronomicznego wiąże się z jeszcze innymi walorami. Żeby wymienić tylko towarzyską otoczkę oraz atmosferę. Jednak nastrój, przyjemna muzyka czy stylowe dekoracje nigdy nie wystarczą, aby skłonić klientów do powrotu w przyszłości. Głównym punktem programu nieodmiennie pozostaje jedzenie – a drobne detale w sposobie jego przygotowania wywierają ogromny wpływ na ostateczny efekt.

czytaj całość »
Samo zmywanie naczyń już nie wystarczy. Profesjonalna gastronomia nie obejdzie się bez wyparzania
Samo zmywanie naczyń już nie wystarczy. Profesjonalna gastronomia nie obejdzie się bez wyparzania

Eleganckie restauracje, przytulne kawiarenki, kuszące zapachami cukiernie, budzące się do życia późnym wieczorem bary. Wszędzie tam, gdzie serwowane są pyszne dania oraz gaszące pragnienie napoje, niezbędne jest specjalistyczne wyposażenie. Zarówno do przygotowania całego asortymentu tych smakołyków, jak też zadbania o właściwy poziom higieny i czystości. Zmywarki gastronomiczne z oferty Resto Quality robią w tym zakresie o wiele więcej niż zwyczajne urządzenia. Usuwanie wszelkiego typu zanieczyszczeń i resztek z naczyń czy niezbędnych w lokalu akcesoriów to dopiero pierwszy krok. Równie potrzebne jest wyparzanie w wysokiej temperaturze.

czytaj całość »
Ręczne zmywanie to już dawno przeszłość. Wybierz zmywarki odpowiednie dla siebie
Ręczne zmywanie to już dawno przeszłość. Wybierz zmywarki odpowiednie dla siebie

Nikogo nie trzeba przekonywać, że nieskazitelna czystość przestrzeni, w której przygotowywane i podawane jest jedzenie, a także wszystkich wykorzystywanych w niej naczyń i narzędzi, jest zagadnieniem pierwszej wagi. Jego zaniedbanie może mieć poważne konsekwencje. Sprostanie mu jest dziś jednak nie tylko możliwe, ale i łatwe – jeśli tylko zadbamy o to, by w pracy wspomagały nas przeznaczone do konkretnych zadań wysokiej jakości urządzenia.

czytaj całość »
Bez dobrego wyposażenia nie obejdzie się żadna cukiernia
Bez dobrego wyposażenia nie obejdzie się żadna cukiernia

Choć wszyscy lubimy sięgać po produkty spożywcze wytworzone na miejscu, a nie w rezultacie przemysłowego procesu produkcyjnego, to ciągły pośpiech lub względy ekonomiczne powodują, że nie zawsze możemy o to zadbać. Są jednak takie, w przypadku których jest to dla nas atut szczególnie istotny. Wspaniałe umiejętności dobrych cukierników od pokoleń cieszą zarówno nasze podniebienia, jak i oczy. Dobrze usytuowana i wyposażona, a przede wszystkim dysponująca pracownikami obdarzonymi dużymi umiejętnościami cukiernia zawsze spotka się z pozytywnym przyjęciem na rynku.

czytaj całość »
Postaw na dobry piec i zachwyć gości swojego lokalu
Postaw na dobry piec i zachwyć gości swojego lokalu

Obróbka termiczna to kluczowy proces obecny w przygotowaniu wielkiej ilości dań. Jej sposobów mamy wiele, niemało jest w związku tym urządzeń i wyposażenia do niej służącego. Bardzo różne mogą być uzyskane rezultaty, ze względu na świadomie przez nas zastosowane zabiegi, ale także na skutek takiej czy innej jakości wykorzystywanego przez nas sprzętu, czy charakterystyki procesów, jakie podczas jego pracy zachodzą. Lekceważąc tą problematykę pro prostu nie da się przygotowywać potraw, które zdobędą podniebienia dużej rzeszy klientów.

czytaj całość »
Jak należy dbać o piec konwekcyjno-parowy?
Jak należy dbać o piec konwekcyjno-parowy?

Tego rodzaju piece instalowane są w coraz większej ilości profesjonalnych kuchni. Ich zastosowanie przynosi same korzyści – znaczne oszczędności energii, ale przede wszystkim doskonała jakość przyrządzanych potraw, które zachowują one doskonały smak i wartości odżywcze. Efektów takich nie dają starsze rodzaje urządzeń do obróbki termicznej. Każdy sprzęt, by mógł nam służyć bardzo długo, wymaga jedynie odpowiedniego traktowania.

czytaj całość »
Polacy uwielbiają pizzę. Warto mieć ją w swoim menu
Polacy uwielbiają pizzę. Warto mieć ją w swoim menu

Popularność pizzy w naszym kraju stale utrzymuje się na wysokim poziomie. Okazuje się więc ona wysoce odporna na upływ czasu i zmieniające się mody. Lubią ją niemal wszyscy, niezależnie od posiadanych upodobań. Przyjmuje bowiem tak liczne, najróżniejsze oblicza, jak tylko życzyć sobie mogą zasiadający przy niej konsumenci. Zarówno pizzeria, zwłaszcza, jeśli w okolicy nie ma innej, jak i rozszerzenie oferty o to wyjątkowe danie, stanowią więc doskonałe pomysły na udaną działalność gastronomiczną.

czytaj całość »
Duża skala rodzi duże wyzwania. Z dobrym wyposażeniem można im podołać
Duża skala rodzi duże wyzwania. Z dobrym wyposażeniem można im podołać

Dostarczanie wysokiej jakości żywności zawsze wiąże się z określonymi trudnościami, zależnymi od charakteru konkretnego zapotrzebowania. Dużym wyzwaniem organizacyjnym jest wszelkiego rodzaju żywienie zbiorowe, także np. w zakładach pracy, placówkach oświatowych, czy np. koszarach formacji mundurowych. Dziś, gdy zwiększa się dostępność wysokiej jakości wydajnych urządzeń, cały związany z tym wysiłek staje się dużo mniejszym, podnosząc możliwości każdej kuchni tego rodzaju.

czytaj całość »

KONTAKT

12 307 06 72
FAX
12 345 03 28
E-MAIL
info@restoquality.pl
Resto Quality
  • Resto Quality Sp. z o.o. 31-227 Kraków

Sąd rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego: 0000511822, NIP: 675-150-38-22,
Kapitał zakładowy: 25 000,00 PLN

Dane kontaktowe

Prowadzimy szkolenia z obsługi sprzętów oraz organizujemy pokazy wybranych urządzeń.
Zapraszamy do kontaktu!

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl