W wielu restauracjach piec konwekcyjny z naparowaniem to kluczowe urządzenie dla funkcjonowania całego biznesu. Piec konwekcyjno-parowy nie wymaga szczególnej konserwacji, jednak ważne jest utrzymywanie go w czystości i usuwanie codziennych resztek tłuszczu oraz potraw z komory pieczenia. Dzięki takim zabiegom jesteśmy w stanie zminimalizować powstanie poważnych awarii.
Utrzymywanie pieca konwekcyjno-parowego w czystości – wszystkie problematyczne kwestie
Zabrudzenia wewnątrz pieca, mogą przyjąć różne formy, zależnie od przygotowywanej potrawy, a także specyfiki konkretnego modelu. Jeżeli piec konwekcyjny nie posiada systemu zmiękczającego wodę, w jego wnętrzu zaczyna odkładać się osad z kamienia wodnego, który powodu zakamienienia wszystkich układów. Częstym problemem związanym z nieprawidłową konserwacją urządzenia jest zadymienie komory, które pojawia się wskutek przypalenia resztek i tłuszczu. Najlepszym rozwiązaniem, jest wybranie modelu pieca, który został wyposażony w automatyczny system mycia. Wtedy wystarczy sprawdzić poziom płynu w kasecie i włączyć odpowiedni program do stopnia zabrudzenia komory. Przystępując do czyszczenia pieca za pomocą dedykowanych środków chemicznych pierwszym, koniecznym krokiem jest schłodzenie komory. Przy wysokich temperaturach środek czyszczący może przypalić się na powierzchni komory pieczenia i pozostawić rdzawe plamy. Także tłuszcz w wysokich temperaturach krystalizuje się w ostre mikrokryształy, które powodują uszkodzenie uszczelki.
Nasi konsultanci podpowiedzą Ci jak najlepiej zadbać o zamówiony piec konwekcyjny
System mycia ręcznego nie jest bardzo skomplikowaną procedurą. Wystarczy ustawić optymalną temperaturę – najczęściej w przedziale 40-50 o C – następnie zaaplikować preparat czyszczący, zamknąć drzwiczki i odczekać od kilku do kilkunastu minut. Kiedy środek do mycia pieców wniknie głęboko w zabrudzenia, pozostaje włączyć funkcję gotowania. W efekcie brud spłynie po ściankach komory pod wpływem skraplającej się pary. Na koniec pozostaje dokładne opłukanie i wytarcie pieca z pozostałości po preparatach i brudzie.
UWAGA! Wytyczne poszczególnych producentów mogą się różnić. W celu uzyskania szczegółowych informacji zalecamy zapoznać się z dokumentacją lub wyjaśnić wszelkie wątpliwości z przedstawicielem Resto Quality. Zapraszamy wszystkich restauratorów do współpracy i zapoznania się z całą ofertą na piece konwekcyjno-parowe!