Pizzeria należy do przedsięwzięć, które zawsze mają szansę powodzenia. Nasi rodacy niezmiennie od lat uwielbiają pizzę, która przybiera wobec tego najróżniejsze odmiany. Jest to też danie szczególnie często zamawiane z dowozem co sprawia, że mniej musimy się martwić o dogodną lokalizację. W każdym przypadku konieczny będzie jednak odpowiedni piec, dzięki któremu w ogóle będziemy w stanie dostarczyć klientowi placek zdolny go zachwycić. Jakie zasilanie będzie optymalne?
Na to, by upiec dobrą pizzę mamy tylko kilka chwil!
Jak już wiemy, specjalnej konstrukcji piec stanowi konieczność, jako że pizza musi być pieczona w bardzo wysokiej temperaturze, a jednocześnie niezbyt długo. Tak, by ciasto przybrało odpowiednią postać i nie uległo przypaleniu czy nadmiernemu wysuszeniu, a jednocześnie wszystkie dodatki zachowały swój smak. Krótki czas pieczenia sprawia jednak, że ryzyko związane z wszelkimi niedogrzanymi miejscami jest bardzo duże. Na piecu oszczędzać więc nie należy.
Tradycyjne rozwiązanie stanowi piec opalany drewnem. Widok takiego urządzenia i pracującego przy nim na oczach gości personelu to z pewnością wielki atut każdego lokalu. Wiąże się z nim jednak wielki nakład dodatkowej pracy przy obsłudze – trzeba pilnować płomienia i wynosić popiół. W praktyce i tak w większości zazwyczaj jego budowa jest niemożliwa ze względu na architekturę obiektu lub po prostu nieopłacalna. Zwłaszcza, gdy nie będzie to główne urządzenia w kuchni – ze względu na ogromne zapotrzebowanie, pizzę decydują się wszak serwować także restauracje o dużo szerszym menu. Do wyporu pozostają nam więc dwie możliwości – piec zasilany elektrycznie, a także gazowy.
Wybierając piec do pizzy ustal, jaki nakład pracy go czeka
Urządzenie zasilane elektrycznie to najlepsza propozycja przede wszystkim dla tych kuchni, w których będzie on jednym z wielu przeznaczonych do obróbki termicznej, a pizza nie jest podstawą menu danej restauracji. Jakkolwiek piec do pizzy stanowi sprzęt dość uniwersalny, znakomicie nadający się np. do ciast, w takich miejscach niekoniecznie będzie pracował na okrągło. Pomimo tego jednak, pozostanie nieodzownym, bo bez niego o dobrą pizzę naprawdę trudno. Wyższe koszty eksploatacji są tutaj rekompensowane przez znacznie niższą cenę.
Inaczej rzecz przedstawia się w typowej pzzerii. Tutaj urządzenie takie musi być gotowe bez przerwy, więc niższe koszty generowane przez zasilanie gazowe bardzo szybko rekompensują wyższą cenę zakupu. Ekonomia jest zatem bezwzględna. A co ze smakiem? Na temat efektów uzyskiwanych w piecach różnego typu krążą wszak rozmaite opinie.
Do oferty firmy Resto Quality trafiają wyłącznie konstrukcje w pełni dopracowane, stanowiące rezultat wielu lat doświadczeń. Każda z nich wolna jest od wad i można sięgnąć po nią bez obaw. Skuteczna, starannie zaprojektowana i wykonana izolacja, akumulujące ciepło płyty szamotowe odpowiedniej grubości, szczelne drzwiczki i wiele innych szczegółów sprawiają, że każda kolejna pizza może być znakomita. Niezależnie od tego, jak zasilany jest dany piec. Zapraszamy do kontaktu – nasze doświadczenie pozwala nam udzielić właściwych wskazówek i pomóc w korzystnym zakupie.