Dlaczego pieczenie pizzy wymaga specjalnego pieca?
Dlaczego pieczenie pizzy wymaga specjalnego pieca?

Trudno spotkać w naszym kraju kogoś, kto nigdy nie jadłby jakiejkolwiek pizzy. Znają ją dobrze wszyscy, nawet mimo bardzo różnych kulinarnych preferencji, jako że u nas danie to przybrało formę dość odległą od pierwowzoru, dzięki mnogości dodatków mogącą przybierać najróżniejsze postaci. Czym innym jest jednak jej pieczenie – znajduje się ona w zdecydowanej czołówce, jeśli chodzi o jedzenie zamawiane z dostawą, a także spożywane w mieście. Poświęćmy więc mu nieco uwagi.

Szybko, ale dokładnie. O nieudaną pizzę bardzo łatwo

Gdybyśmy chcieli prześledzić historię tego dania bardzo wnikliwie, to okazałoby się, że jego pierwowzory znajdziemy już w starożytności – nie jest wszak ono szczególnie wyrafinowane, również nie była takim taka pizza, jaką znamy, kojarzona dziś nierozerwalnie z kuchnią włoską. Przygotowanie go nie należy więc do zadań nadzwyczaj skomplikowanych, nie znaczy to jednak, że nie wymaga przestrzegania pewnych zasad.

Jedną z najważniejszych jest temperatura i czas obróbki termicznej. Pizza znakomicie nadaje się na wartościowe, sycące danie do zjedzenia w mieście m.in. dlatego, że nie musimy czekać na nią zbyt długo – po jej przygotowaniu nierzadko nie musi trafiać do pieca na dłużej niż trzy minuty. Jest to możliwe dzięki bardzo wysokiej temperaturze, w jakiej musi odbywać się pieczenie. Wówczas wszystko staje się dokładnie takim, jakim być powinno, ciasto jest dokładnie wypieczone, ale nie przesuszone i twarde, czym groziłoby pozostawienie w piecu na dłużej,

Właśnie dlatego próbując piec pizzę w domowym piekarniku nierzadko uzyskujemy efekt dalece odmienny od tego, jakim cieszyć się możemy otrzymując dostawę placka z pizzerii, czy zasiadając do konsumpcji na miejscu.

Wybierz urządzenie, którego użytkowanie Ci się opłaci

W przypadku tradycyjnego pieca opalanego drewnem, który używany jest cały dzień, uzyskanie właściwej temperatury nie jest problemem. W mało którym lokalu jego budowa jest jednak możliwa i opłacalna, toteż najczęściej stosowanym rozwiązaniem są dziś piece elektryczne bądź gazowe.

Mamy tylko kilka minut na to, by nasza pizza stała się taką, jakiej będzie oczekiwał konsument. Bardzo krótki czas pieczenia sprawia, że każda niedoskonałość w konstrukcji pieca – czy to w postaci np. nieodpowiedniej konstrukcji drzwiczek, czy izolacji termicznej bądź inna – może spowodować niedopieczenie. Dlatego tak ważne jest, by były to urządzenia najwyższej jakości – takie, jakie czekają na Klientów w ofercie firmy Resto Quality!

Dobry piec do pizzy to sprzęt, po który sięgają nie tylko pizzerie. Z jednej strony ze względu na wielką popularność tego dania, którym możemy cieszyć się w wielu innych lokalach, z drugiej na to, że można o zastosować także do wielu innych wypieków.

Dostarczamy zarówno modele gazowe, jak i zasilane energią elektryczną, wiele z nich bardzo łatwo zabudować w każdej przestrzeni i w razie potrzeby zwiększyć ich liczebność. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

KONTAKT

12 307 06 72
FAX
12 345 03 28
E-MAIL
info@restoquality.pl
Resto Quality
  • Resto Quality Sp. z o.o. 30-554 Kraków

Sąd rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego: 0000511822, NIP: 675-150-38-22,
Kapitał zakładowy: 25 000,00 PLN

Dane kontaktowe

Prowadzimy szkolenia z obsługi sprzętów oraz organizujemy pokazy wybranych urządzeń.
Zapraszamy do kontaktu!

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl