Żywienie, podobnie jak wiele innych dziedzin, jest sferą podlejącą różnym zmianom, zależnie od pojawiających się nowych uwarunkowań, mód, dostępnej wiedzy. Nic nie wskazuje na to, by pozycji pieczywa jako jednego z elementów stanowiących podstawę diety większości z nas cokolwiek mogło zagrozić. I tu jednak odnotowujemy pewne zmiany, które koniecznie trzeba mieć na uwadze, aby móc sobie poradzić na dynamicznie zmieniającym się rynku.
Jemy nieco mniej chleba, ale wciąż dużo
Pieczywo trafiające w ciągu ostatnich dekad na półki naszych sklepów przybierało bardzo różne postaci, nierzadko budzące wątpliwości co do odpowiadania definicjom poszczególnych wyrobów – zwłaszcza, że nad jego składem nie czuwały żadne ścisłe uregulowania. Szybko nastąpiły jednak poważne zmiany w świadomości klientów. Choć od lat powoli spada spożycie chleba (wzrosło za to w przypadku innych produktów piekarniczych), to jednocześnie dużo większe jest zainteresowanie tym, by charakteryzował się on jak najwyższą jakością. Ma więc dostarczać bardziej atrakcyjnych wrażeń smakowych i być po prostu zdrowy. Oznacza to, że otworzyło się ogromne pole do popisu dla wszystkich, którzy mają swój własny pomysł na pieczywo. Jeszcze nie tak dawno nie spodziewalibyśmy się tak szerokiego wyboru, jakim cieszyć się możemy obecnie.
Oczekiwaniem klientów coraz częściej jest, by dany chleb bądź inny wyrób dało się zidentyfikować jako produkt konkretnej piekarni. Duże znaczenie ma dla nas jego lokalne pochodzenie – trudno zresztą dowozić go zbyt daleko, jeśli ma ono zachować świeżość. Ta zresztą jest jednym ze szczególnych obiektów troski typowego odbiorcy i można ją zapewnić na różne sposoby.
Odpowiednie wyposażenie kluczem do sukcesu
Cóż bardziej może zachęcać nas do zakupu jakiegokolwiek wypieku niż zapach świadczący to tym, że powstał o właśnie na miejscu? Dlatego właśnie sklepy prowadzone bezpośrednio przy piekarni cieszą się takim zainteresowaniem i mieszkańcy wielu miast gotowi są nadłożyć drogi by zaopatrzyć się właśnie w nich. Innym sposobem jest, praktykowany nierzadko w marketach, wypiek z dostarczonego przez zewnętrznego dostawcę ciasta. Oprócz pozwalających go dokonywać pieców potrzebne tu będą także urządzenia chłodnicze, dzięki którym cisto to da się utrzymać w należytej jakości do momentu wykorzystania. Odpowiednie rozwiązania bez trudu można znaleźć w naszej obszernej ofercie.
W przypadku chleba świeżego, miękkiego lecz o twardej skórce, po jaki bardzo chętnie sięga wielu klientów, problemem bywa jego krojenie. Dlatego wydajna i niezawodna krajalnica do chleba niezbędna jest wszędzie tam, gdzie do sprzedaży lub dostawy przygotować trzeba większe jego ilości. Dostarczane przez nas modele nie mają słabych stron w żadnym aspekcie – od cichej pracy, poprzez łatwość utrzymania w czystości, aż po estetyczny wygląd. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami przygotowanej przez nas oferty.