Wartości odżywcze stają się dla konsumenta nie mniej ważne niż smak. Jak ich nie tracić?
Wartości odżywcze stają się dla konsumenta nie mniej ważne niż smak. Jak ich nie tracić?

Sposób dystrybucji i przygotowywania żywności sprawia, że ostateczny produkt, jaki trafia na nasz talerz niejednokrotnie jest już pozbawiony ogromnej części składników odżywczych. Bardzo cennych przede wszystkim dlatego, że skuteczność syntetycznych preparatów pozostaje w porównaniu z nimi bardzo ograniczona. Możemy ten problem ograniczyć stosując w zaciszu domowej kuchni kilka prostych zasad. Profesjonalna kuchnia będzie miała jednak ogromną przewagę.

Sposób, w jaki przygotowujesz swoje posiłki ma wielkie znaczenie

Dbałość o to, by produkty z których zamierzamy przyrządzać swoje posiłki nie traciły zbyt wiele wartości odżywczych, zaczynać się musi już od momentu ich nabycia. Nasze zapasy powinny być chronione przed ekspozycją na światło, a także dostępem powietrza. Kontakt z tlenem przyspiesza utratę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, beta karotenu czy witaminy C. Ta ostatnia, a także kwas foliowy jest ponadto wrażliwa na mrożenie. Produkty pochodzenia zwierzęcego oraz inne tłuste wymagają warunków chłodniczych, jako że w nich proces utleniania tychże tłuszczów istotnie zwalnia.

Płukanie składników wykorzystywanych przy przygotowywaniu potraw to elementarna czynność dyktowana troską o higienę, jednak powinno odbywać się jak najkrócej – unikajmy moczenia! Woda nie powinna być ponadto zbyt ciepła.

Kolejnym etapem jest zazwyczaj obróbka mechaniczna, rozpoczynająca się od obierania. Nie jest tajemnicą, że najwięcej cennych substancji znajduje się pod skórkami – warto więc robić jak najpłycej. Nie krójmy niczego wcześniej niż potrzeba – ze względu na wspominany już wpływ tlenu. Najlepiej zaraz przed podaniem i niezbyt drobno. W przypadku sałaty zawsze ostrzegano, by nie kroić lecz rwać liście. Obecnie, gdy w powszechnym użyciu są noże ze stali nierdzewnej, nie ma to znaczenia.

Piec konwekcyjno-parowy pozwoli znacznie ograniczyć straty

Najwięcej problemów, jeśli chodzi o zachowanie wartości odżywczych, sprawia obróbka termiczna. Bez niej nie sposób sobie jednak wyobrazić spożywania wielu składników potraw, ich struktura zostaje rozluźniona, co pozwala łatwiej je trawić. Najmniej tracimy w gotowaniu – nadal jest to jednak aż ok. 40% witamin i minerałów. Cześć tracimy bezpowrotnie, reszta pozostaje w wywarze – dlatego warto doceniać zupy. Najlepiej jednak skracać jego czas i przykrywać garnki pokrywkami.

Urządzeniem niezwykle użytecznym z punktu widzenia zachowania cennych składników jest piec konwekcyjno parowy. Obróbka w nim może zastąpić zarówno gotowanie, jak i pieczenie, wędzenie, grlillowanie, czy blanszowanie. Naparowanie komory sprawia, że jego czas jest znacznie krótszy, co przekłada się nie tylko na niższe zużycie energii (tym bardziej, że można w nim przygotowywać wiele różnych potraw jednocześnie), ale mniej strat.

Szeroka oferta firmy Resto Quality pozwala wyposażyć się w takie urządzenia, jakie odpowiadać będą potrzebom każdej profesjonalnej kuchni. Zapraszamy do kontaktu i składania zamówień.

KONTAKT

12 307 06 72
FAX
12 345 03 28
E-MAIL
info@restoquality.pl
Resto Quality
  • Resto Quality Sp. z o.o. 30-554 Kraków

Sąd rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego: 0000511822, NIP: 675-150-38-22,
Kapitał zakładowy: 25 000,00 PLN

Dane kontaktowe

Prowadzimy szkolenia z obsługi sprzętów oraz organizujemy pokazy wybranych urządzeń.
Zapraszamy do kontaktu!

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl