Szybciej, więcej, lepiej. Ręczne obieranie ziemniaków i warzyw w profesjonalnej gastronomii dawno odeszło do lamusa
Szybciej, więcej, lepiej. Ręczne obieranie ziemniaków i warzyw w profesjonalnej gastronomii dawno odeszło do lamusa

Wydajność pracy w kuchni bezpośrednio przekłada się na czas oczekiwania na zamówione danie. A jak pokazują rozmaite badania dotyczące preferencji i zachowań kulinarnych, to jedna z najważniejszych kwestii wpływających na ocenę restauracji w oczach klientów. Każdy restaurator pragnie, aby goście regularnie wracali i polecali jego lokal swoim znajomym. Trudno się zatem dziwić, że zawodowcy chwytają się wszelkich sposobów na skrócenie wykonywania zadań i zwiększenie mocy przerobowych. Łatwo dojść do wniosku, że wiele usprawnień można wprowadzić w najbardziej skomplikowanych czynnościach. Tymczasem tak prozaiczne rzeczy jak obieranie ziemniaków i innych warzyw ze skórki mają niebagatelny wpływ na szybkość obsługi.

Pierwszy krok okazuje się tym najważniejszym. Bez obrobionych składników niczego nie da się ugotować

Wielu kucharzy uważa, iż cały proces przyszykowania wykwintnego dania zaczyna się od opracowania wyjątkowego przepisu. Pełna zgoda. Tyle, że już realizacja oryginalnych pomysłów wymaga uprzedniego przygotowania – najczęściej jest to rola pomocników, niższego personelu. Nawet arcymistrz garnka i patelni będzie zupełnie bezradny, jeżeli jego podwładni nie są w stanie wyrobić się ze wszystkim na czas. Zwyczajnie nie będzie miał na czym pracować. Skoro maszyny są wydajniejsze od ludzi, należy z tego zrobić właściwy użytek. Automatyczna obieraczka do ziemniaków zajmie się wstępną obróbką wszelkich warzyw, a pracowników można oddelegować do pozostałych zadań. Obsługa takiego urządzenia nie wymaga specjalnej uwagi, niemal wszystko dzieje się samo. Konkrety? Proszę bardzo: maszyny Resto Quality przerabiają od 100 do 600 kilogramów półproduktów na godzinę. W jednym, trwającym maksymalnie 3 minuty cyklu, przetwarzają 8-30 kg warzyw korzennych i/lub bulw. Tak wyśrubowanych parametrów nawet nie ma co porównywać z ręcznymi skrobaczkami czy nożami.

Kultura pracy: dyskretne działanie, małe ilości odpadków i prostota utrzymania

Wykręcone do maksimum liczby to kluczowa, ale nie jedyna kwestia przy doborze obieraczki do ziemniaków. Ogromne moce przerobowe mogą stać się wadą, jeśli generowany przez urządzenie hałas zagłuszy wszelką komunikację w kuchni. Pewnie, można próbować przekrzykiwać uciążliwe dźwięki albo porozumiewać się na migi. Tylko że w takim wypadku przekazywanie poleceń zdecydowanie się wydłuży, nie wspominając już o zwiększonym ryzyku jakiegoś nieporozumienia. Produkty Resto Quality są pozbawione takich felerów. Nasze automatyczne obieraczki do warzyw cechują się szczególnie wysoką kulturą pracy. Są ciche, zajmują mało miejsca, mają bardzo skuteczne separatory do skrawków skórek, a ponadto łatwe w czyszczeniu i konserwacji. Aktualnie dostępny asortyment profesjonalnego wyposażenia gastronomii znajdą Państwo w katalogu na naszej witrynie internetowej. Zapraszamy również do kontaktu telefonicznego oraz e-mailowego.

KONTAKT

12 307 06 72
FAX
12 345 03 28
E-MAIL
info@restoquality.pl
Resto Quality
  • Resto Quality Sp. z o.o. 30-554 Kraków

Sąd rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego: 0000511822, NIP: 675-150-38-22,
Kapitał zakładowy: 25 000,00 PLN

Dane kontaktowe

Prowadzimy szkolenia z obsługi sprzętów oraz organizujemy pokazy wybranych urządzeń.
Zapraszamy do kontaktu!

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl